DIJAK, kam naprej?

Zopet prihaja tisti čas v letu, ko se na stotine mladih po Sloveniji odloča, kaj bodo počeli v življenju. Kot otroci smo želeli postati marsikaj, od astronavtov, policistov, zdravnikov ali celo kapitanov. Vendar vedno pride čas v življenju, ko moramo opustiti sanje ali pa jih začeti živeti in si zastaviti vprašanje: »Kam naprej?«

Dijaki, kam naprej?

Seveda je pri tem vprašanju treba pogledati na vsa področja. Kakšne so razlike med šolami in kakšna je vaša zaključna izobrazba, kakšno je povpraševanje po poklicih v Sloveniji, na katerih šolah je v zadnjem letu najvišji vpis in ne nazadnje ali je to prava odločitev zame.                                                                                                                                 Kakšna izobraževanja poznamo v Sloveniji po končani srednji šoli:                                   – Višje strokovno izobraževanje: sem uvrščamo dvoletne programe, ki omogočajo pridobitev višje strokovne izobrazbe. Na višješolski program se lahko vpišete s splošno ali poklicno maturo in pridobite stopnjo izobrazbe 6/1, kar je stopnja manj, kot če bi končali fakulteto (6/2). Obstaja redni in izredni študij ter javne in zasebne šole. Na zasebnih šolah je študij plačljiv.

– Visokošolski strokovni program (VS): so triletni programi, ki so usmerjeni k praktičnim in uporabnim znanjem s ciljem po takojšnji zaposlitvi diplomantov. Pridobite lahko stopnjo izobrazbe 6/2, v Sloveniji pa lahko študirate redno ali izredno, vendar je izredni študij plačljiv.

– Univerzitetni študijski program (UN): je tri ali štiriletni program, ki daje poudarek temeljnim znanjem. Namenjen je študentom, ki želijo nadaljevati študij na magistrski in doktorski bolonjski stopnji. Z univerzitetnim študijskim programom pridobite stopnjo izobrazbe 6/2.

Kakšno je povpraševanje po kadru v Sloveniji?                                                                      Če so še pred časom govorili, da služb za mlade ni, se danes delodajalci na trgu dela borijo za določene kadre. Med najbolj zaželjene poklica ta trenutek spadajo: inženirji strojništva, programerji, kemijski inženirji, trženjski strokovnjaki. Podjetja zaposlujejo veliko tehniških poklicev, veliko zaposlovanja pa so v zadnjem času opazili tudi v farmacevtski panogi.
Po raziskavah pa naj bi v prihodnosti najtežje dobili službo sociologi, komunikologi, novinarji, pravniki in arhitekti.

Katera šola je imela v zadnjih letih najvišji vpis?                                                                  V lanskem letu je bilo največ zanimanj glede na število razpisanih mest za programe na AGRFT, za študij psihologije, medicine in ostalih zdravstvenih programov, predšolske vzgoje, računalništva, kemije in kemijske tehnologije in tudi za programe fakultete za šport.

Moja lastna izbira:                                                                                                                     Verjetno ste že neštetokrat slišali, da si za študij izberite tisto smer, ki jo želite sami in ne vaši starši, prijatelji ali kdorkoli drug. Šele ko dejansko začnete opravljati ta poklic, ugotovite, kako pomembno je, da se v službo odpravite z veseljem. Seveda se je dobro vprašati, ali je to pravi poklic zame in ali si to resnično želim. Pametno je obiskati tudi informativne dneve, kjer lahko iz prve roke izveste, kako poteka življenje na fakulteti. Odločite se pametno, saj boste poklic opravljali celo življenje in zakaj bi počeli nekaj, kar nas konstantno spravlja v slabo voljo, če pa lahko počnemo stvari, ki si jih resnično želimo.

Za konec pa še nekaj informacij o informativnih dnevih, ki bodo letos 9. 2 in 10. 2. 2018. Ti bodo potekali v dopoldanski in popoldanskih urah. Na večni univerz bodo informativni dnevi v petek potekali ob 10. in 15 uri in v soboto ob 10. uri. Lansko leto sta bili izjemi le Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki je z informativnimi dnevi začela ob 9.30 in Fakulteta za računalništvo in informatiko, kjer so maturante sprejeli ob 11.00. Več informacij o informativnih dnevih lahko najdete na spletni strani željene fakultete.

Vir: ŠKIS

admin

admin

Top