Pred odhodom v dijaški dom

Večina mladih se prvič sreča z odhodom od doma s prvim letom študija. Nekatere pa to doleti že v dijaških letih, ko se odločijo, da bodo že srednjo šolo obiskovali v drugem kraju ali pa so jo zaradi različnih okoliščin primorani obiskovati drugje. Ker se boste nekateri kmalu srečali s to odločitvijo, smo vam pripravili vse informacije, ki jih potrebujete za vpis v dijaški dom.

Pred odhodom v dijaški dom

Prijava v dijaški dom poteka skupaj s prijavo v srednjo šolo, torej do 5. aprila 2018. Prijavnica je dosegljiva na spletni strani ministrstva, vpisi za sprejetje pa potekajo do 5. julija 2018.
V Sloveniji je 38 dijaških domov in sicer v Pomurski regiji (3), Podravski regiji (8), Savinjski regiji (4), Dolenjski regiji (3), Osrednjeslovenski regiji (8), Gorenjski regiji (3), Goriški regiji (5), Notranjsko-kraški regiji (1) in Obalno – kraški regiji (3).

Dijaški domovi so namenjeni dijakom, ki se v izbrano srednjo šolo ne morejo voziti z javnim prevozom ali pa so za uporabo le-tega preveč oddaljeni. Eden izmed pogojev za vpis je seveda status dijaka, ki ga dijak pridobi z vpisom v srednjo šolo. Oseba, ki se vpiše v dijaški dom, ne sme biti zaposlena (dijak lahko opravlja delo preko študentskega servisa), v domu pa lahko prebivajo dijaki, ki opravljajo maturitetni tečaj.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je 22. januarja izdalo razpis za sprejem dijakov v dijaške domove. Razpis najdete na spletni strani ministrstva in v njem lahko izveste, koliko mest je na voljo v posameznem domu. Dijaški domovi vsako leto pripravijo tudi informativne dneve. Letošnje leto so le-ti potekali 9. in 10. februarja.

Ko se boste odločili, kateri dijaški dom vam najbolj ustreza, je potrebno za vpis izpolniti prijavnico za sprejem v dijaški dom, ki jo najdete na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Za prijavo v dijaški dom ne potrebujete ničesar, saj dijaški dom sam pridobi podatke. Pozorni bodite samo pri tem, da dobite vrnjeno potrdilo o prejemu prijavnice.

Prijavite se lahko v EN dijaški dom, najkasneje do 5. aprila 2018. Če si boste o prijavi premislili, lahko prijavnico do 25. aprila še vedno prenesete v drug dijaški dom.
11. maja bodo posredovani sklepi svetov dijaških domov o morebitnih omejitvah vpisa. Če pride do prevelikega vpisa, pogoje za vpis določi minister. Navada je, da dijaški domovi dajo prednost tistim dijakom, ki v domu živijo dlje. Če ima dom omejitev vpisa in v dom niste sprejeti, se morate prijaviti v drug dom.
Dijaki, ki končajo šolo spomladi, imajo vpis v dijaški dom 5. julija, za tiste, ki bodo šolo končali avgusta, pa bo sprejem potekal do 30. septembra. Pri sprejetju bo uprava doma od vas zahtevala, da priložite dokumente, ki ste jih dobili pri vpisu v srednjo šolo.

V kakšno sobo in s kom boste razporejeni, je odvisno od pedagoških meril. Največ je dvoposteljnih in triposteljnih sob, možne pa so tudi večposteljne sobe. Na posebno željo se lahko z domom dogovorite tudi za lastno sobo. Lastne sobe so namenjene predvsem športnikom in glasbenikom, ki za instrumente potrebujejo več prostora.

Nastanitev v dijaškem domu poteka konec avgusta oz. s pričetkom novega šolskega leta. Ob vselitvi v dom vam bodo na voljo pedagoški svetovalci, ki vam bodo pomagali pri spoznavanju z drugimi stanovalci doma in pri lažji vključitvi v samo bivanje v dijaškem domu.

Za konec pa se dotaknimo še stroškov. Bivanje v dijaškem domu ni brezplačno, cene pa se lahko malce razlikujejo. Po dogovoru naj bi vsi dijaški domovi v Sloveniji imeli približno enotno ceno, tj. 208 evrov na mesec. Dom lahko ceno spremeni za maksimalno 10 %, vendar mora imeti za to soglasje ministra. V to ceno so všteti stroški prehrane in stroški nastanitve. Starši lahko ob vpisu otroka v dom zaprosijo za subvencijo. Vlogo za subvencijo pošljete skupaj s prijavnico za dom. Prav tako imajo vsi dijaki pravico do subvencionirane vozovnice.

Odbor za dijake Zveze ŠKIS

admin

admin

Top