Matura, matura, matura!

Od maturantskega izleta je minilo že kar nekaj mesec, maturantski ples pa je tudi že mimo. Čas je za malo manj priljubljen del četrtega letnika, saj se s svetlobno hitrostjo bliža matura! Ker pa vsi, ki smo to že pustili za sabo, vemo, da matura ni nikakršna grozljivka, ti predstavljamo, kako smo se z njo spoprijeli mi. Čas je, da zavihaš rokave!

Matura, matura, matura!

Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj!                                                                         Ja, vemo, da to trenutno slišite vsaj 5x na dan, ampak vam preprosto moramo povedati tudi mi. Čeprav se vam zdi, da je do mature še veliko časa, bo ta minil takoj in čez en mesec bo situacija popolnoma drugačna. Da se izogneš stresu, ti predlagamo, da začneš z učenjem čim prej. Treba je ponoviti snov za pretekla štiri leta, kar pa ni malo. Zato:

Organiziraj se!                                                                                                Organizacija je ključnega pomena. Z dobrim načrtom in organizacijo bodo priprave na maturo veliko manj stresne. Za vsak predmet posebej premisli, katero snov moraš predelati, snov si razdeli na posamezne smiselne enote in si postavi roke, do kdaj mora biti ta snov predelana. Pomembno je, da si za priprave vzameš dovolj časa, ker se hitro zgodi, da časa na koncu zmanjka. Prav tako ti lahko veliko časa vzame tudi kopiranje snovi in urejanje zapiskov.

Pozanimaj se o snoveh in datumih!                                                                              Maturitetni esej se piše takoj po prvomajskih praznikih, konec maja in začetek junija pa sledijo še pisna in ustna preverjanja. Pomembno je, da si zapišeš vse pomembne datume, si jih podčrtaš, obkrožiš ali kako drugače označiš na koledarju. Prav tako je pomembno, da se pozanimaš, kaj vse je potrebno znati. Naredi si zapiske ali pa si jih pridobi od sošolcev. Vprašaj starejše prijatelje, ki ti bodo lahko podali informacije iz prve roke, kako so se oni pripravljali na maturo. Zate smo pripravili mini koledarček datumov za osnovne predmete. Vse ostale datume pa lahko najdeš na tej spletni strani: https://www.ric.si/splosna_matura/maturitetni_koledar/

4. maj – Slovenščina (esej)
29. maj – Slovenščina (test iz jezikoslovja)
2. junij – Angleščina
9. junij – Matematika 
11. junij – Seznanitev kandidatov z uspehom pri splošni maturi

Vaja dela mojstra!                                                                                                Pomembno je, da poznaš svoje prednosti in slabosti. Tako se hitreje odločiš, ali boš na primer naredil več računskih vaj ali boš ponavljal angleško slovnico in tako ne izgubljaš dragocenega časa. Matura zahteva kar nekaj truda in učenja in še več ponavljanja in vaje. Naš predlog je, da si pridobiš izpitne pole preteklih let in vadiš s tistimi nalogami, ali pa si kupiš kakšno zbirko nalog, ki je posebej narejena za ponovitev snovi vseh štirih let.

Zaupaj vase,
kar je seveda najpomembnejše! Prav tako pa ne pozabi, da potrebuješ čas za sprostitev, gibanje in spanje. Mi ti pa želimo vso srečo!

Vir: ŠKIS

Tags: , ,

admin

admin

Top