Krvodajalska akcija “Častim 1/2 litra!”

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, zato v zdravstvu vsak delovni dan potrebujejo vsaj 300 do 350 krvodajalcev, da zagotovijo potrebno količino krvi. Kot krvodajalci smo pomemben del zdravstvenega sistema, saj darovana kri rešuje življenja. Udeležite se krvodajalske akcije “Častim ½ litra!” in pomagajte sočloveku!

Kdo potrebuje kri?

S transfuzijami krvi zdravimo stanja bolezni in krvavitev, najpogosteje pa transfuzijo potrebujejo bolniki z boleznimi krvi in krvotvornih organov, bolniki z rakom, tisti, ki se zdravijo s transplantacijo organov in kostnega mozga, ponesrečenci in bolniki pri nekaterih operativnih posegih. Povprečna poraba krvi pri operaciji srca znese okoli 6 enot krvi, kar pomeni 6 krvodajalcev, pri ponesrečencih pa lahko številka znese tudi do 30 enot krvi oziroma 30 krvodajalcev. Za kri ni nobenega ustreznega nadomestila, zato je pomembno, da kot krvodajalci pomagamo ohranjati zaloge krvi in tako rešujemo življenja.

Kako poteka poseg?

Pred odvzemom krvi se morate počutiti zdravo, obvezno pa je, da zaužijete obrok. Najbolj se priporoča nemastna, bolj slana hrana, saj sol pomaga zadržati tekočino v ožilju in omili nezaželene učinke. Pri udeležitvi na krvodajalski akciji boste morali prinesti osebni dokument, ki ga boste predložili pri vpisu. Temu sledi preverjanje koncentracije hemoglobina v krvi in določanje krvne skupine ter določanje primernosti krvodajalca. Sam poseg odvzema krvi traja 5 do 10 minut in je praviloma neboleč. Vbodno mesto je po odvzemu potrebno previti s kompresijskim ovojem vsaj za dve uri. Za krvodajalca je priporočljivo, da preostanek dneva preživi brez težjih fizičnih naporov, poskrbeti mora za večji vnos tekočin in počitek. Za nadomestilo celic pa telo v nekaj dneh poskrbi samo, tekočino pa nadomesti že v nekaj urah.

Krvodajalstvo v Sloveniji

V Sloveniji se letno organizira kar 1180 krvodajalskih akcij, kar pomeni približno 97 000 odvzemov krvi! Darovana kri se deli v različne krvne skupine, klinično najpomembnejša je klasifikacija po sistemu AB0, pri vsakem krvodajalcu in bolniku pa določajo še krvni skupini RhD iz sistema Rh in K (Kel 1) iz sistema Kell. Krvna skupina A ima približno 40 % darovalcev, skupina 0 38 %, B jih ima 15 % in AB okoli 7 %. Poraba krvi pa je nepredvidljiva, zato je toliko bolj priporočljivo, da smo seznanjeni s krvodajalskimi akcijami, saj so ob pomanjkanju zalog krvi ob rednih akcijah prirejene tudi izredne. Krvodajalska akcija “Častim 1/2 litra!” je priložnost, da pomagamo pri ohranjanju zdravja in reševanju življenj soljudi, zato se akcije udeležite in postanite del dolge in uspešne tradicije krvodajalstva.

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

Viri: http://www.ztm.si/krvodajalstvo/

admin

admin

Top