AKADEMSKI KOLEGIJ – KAJ SE DOGAJA?

Že na začetku letošnjega leta so se na medije in različne študentske organizacije obrnili študenti, ki bivajo v študentskem domu Akademski kolegij – iz uprave Študentskih domov Ljubljana (ŠDL) so bili obveščeni, da se bo cena najemnine zvišala oz. da se bodo iz doma morali celo izseliti.  Sedaj pa je do nas prišla neuradna informacija, da naj bi se ta nočna mora počasi spremenila v resničnost. Študenti naj bi morali svoje sobe zapustiti do poletja, saj bo študentski dom najverjetneje kmalu zaprl svoja vrata.

Zakaj pa je do tega sploh prišlo? Lansko leto se je zaključil denacionalizacijski postopek, polna lastnice stavbe pa je postala Mestna občina Ljubljana (MOL), ki je Študentskemu domu Ljubljana ponudila nadaljnjo rabo objekta za približno 43.000 €, kar bi pomenilo okrog 8 €/m2 mesečne najemnine. Vendar pa se uprava ŠDL s tem ne strinja, čeprav postelj za študente še vedno primanjkuje. Glede na objavo prednostne liste z dne 7. 5. 2019 na posteljo še vedno čaka 71 študentov in študentk, četudi se je študijsko leto že skoraj izteklo. Če se študentski dom Akademski kolegij zapre, bi to pomenilo še okrog 200 študentov, ki so že opravičeni do subvencioniranega bivanja v študentskem domu, vendar tega preprosto ne bodo morali izkoristiti, saj prostih postelj ni.

Zavedamo se, da je zahteva MOL po plačilu najemnine zagotovo legitimna in pričakovana. Vendar pa bi pri tem, če se MOL že predstavlja kot univerzitetno mesto, morali gledati tudi na dobrobit študentov, ki tam živijo. To so večinoma študentje, ki prihajajo že tako iz bolj socialno ogroženih družin in ki si dodatnih stroškov preprosto ne morejo privoščiti, zato bi morali biti pri takšnih korakih in odločitvah še toliko bolj previdni. Upoštevati je tudi potrebno, da v Ljubljani trenutno stanovanj za najem skorajda ni. Tista, ki so, se oddajajo preko platforme Airbnb turistom, ali pa so cene tako visoke, da so študentom z minimalnimi prihodki finančno popolnoma nedostopna.

Zavedamo se, da ŠDL trenutno zagotovo ni v najboljšem položaju, a vendarle denacionalizacijski postopek traja že vse od leta 1992 in bi lahko trenutno dogajanje pričakovali že več let ter se nanj ustrezno pripravili. Zakaj se ni že prej začelo vlagati v povečevanje kapacitet in gradnjo novih študentskih domov? Zakaj to ni bila prioriteta ŠDL? In zakaj to ni bila prioriteta naše vlade, naše države? ŠDL je v letošnjem letu iz strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) dobil 2 € mesečno na študenta več, kar pomeni skupaj približno 180.000 € na leto, stanarine pa so za študente ostale iste oziroma so se v nekaterih domovih zaradi »višanja stroškov bivanja« celo dvignile! Še vseeno pa je to premalo, saj naši državi študentski domovi očitno niso prioriteta. Pomembno je poudariti, da za gradnjo in obnovo študentskih domov plačujemo mi, študentje, sami. Tako so študentski domovi, po podatkih za leto 2017, preko koncesijske dajatve iz študentskega dela dobili kar 5.138.475 €. Seveda pa študenti v študentskem domu ne živimo brezplačno in plačujemo najemnino, ki je prav tako namenjena poravnavi stroškov, obnovi in gradnji novih študentskih domov.

Če se vrnemo na študentski dom Akademski kolegij – ta ima zagotovo svoje pomanjkljivosti. Iz stropov odpada omet, barva iz oken in vrat se lušči, sobe so hladne, kuhinje sploh nimajo, pohištvo pa bi verjetno že lahko prestavili v muzej. Vendar pa mnogi študenti izpostavljajo tudi njegove prednosti – na sredini imajo atrij, na katerem se lahko družijo, sobe so velike in večinoma enoposteljne, veliko prostora pa dajejo tudi posameznikovi kreativnosti pri urejanju svoje sobe. Ker pa je stavba že precej dotrajana, ŠDL to opravičuje z nizkimi stanarinami, ki študentom, sploh iz družin s slabšim socialno-ekonomskim statusom, predstavlja še dodatno olajšanje. Čeprav Akademski kolegij ni najbolj luksuzen študentski dom, je vseeno dom mnogim. In v trenutni neugodni situaciji na področju trga nepremičnin, tik pred izpitnim obdobjem, si ne moremo privoščiti, da bi ta dom izgubilo 200 študentov.

Nika Bukovšek

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

admin

admin

Top