Kako ustvariti kvalitetno PowerPoint predstavitev

Dolgočasni diapozitivi, žive barve, prevelika ali premajhna pisava, slovnične napake, fotografije, ki prekrivajo besedilo, na predstavitev prilepljeni celi spisi vsebine … Vsi smo že bili priča podobnim predstavitvam, zaradi katerih sploh nismo bili pozorni na vsebino predstavitve. Predstavljamo vam, kako se izogniti dolgočasnim PowerPoint predstavitvam in jih na primeren način popestriti z oblikovanjem, fotografijami in vsebino.

Naredi načrt

Preden se lotiš izdelave PowerPoint predstavitve, naredi načrt, koliko diapozitivov predstavitve boš pripravil. Vsebino smiselno razdeli na poglavja in jih poimenuj. Nasvet: na začetku ne pozabi na kratek uvod, v katerem v nekaj točkah predstaviš, o čem boš govoril, ter zaključek, v katerem na kratko povzameš glavne točke predstavitve.

Vsebina

Izogibaj se vstavljanja celih odstavkov vsebine. Zapiši le točke, ki so najbolj pomembne. Diaprojekcija je le pomoč pri predstavitvi, zato dolgi stavki niso primerni. V predstavitev vključi le najbolj pomembne informacije, ki jih želiš predstaviti. Nasvet: zapomni si nenapisano pravilo 6 x 6 – šest točk na stran, pri vsaki točki pa naj bo napisanih med 6 in 8 besed.

Pisave in oblikovanje

Uporabi primerno barvo pisave, ki naj bo kontrastna glede na izbrano ozadje. Ozadje naj ne bo preveč žive barve ali tako, ki bi onemogočalo branje ali poslušalce motilo pri koncentraciji. Če je ozadje diapozitivov temno, naj bo pisava svetla. V tem primeru lahko za lažjo berljivost nekoliko povečamo velikost črk. Na svetlih diapozitivih uporabljamo temno barvo pisave: črno, temno modro, rjavo, temno sivo … Izogibaj se uporabi svetlejših odtenkov pisave na svetlejših ozadjih, saj bo vsebina v slabih pogojih, kot so na primer svetle predavalnice, neberljiva. Barve pisave naj bodo največ štiri različne in naj se med seboj ujemajo. Svetujemo tudi, da se izogibaš močnim in kričečim barvam, kot je na primer živo rumena, ki je lahko zelo težko berljiva.

Za zapis vsebine se odloči za pisavo sans serif, kot so Arial, Helvetica ali Calibri. Okrasne pisave uporabljaj le za naslove in zgolj, če so berljive. Besedilo poravnaj v levo ali desno, saj je sredinsko poravnavo težje brati. Sistematično uporabljaj oblikovanje skozi celo prestavitev. To pomeni enako oblikovane naslove, pisavo, oznake … Izberi pisavo za naslov in pisavo za vsebino, ki naj bo skozi celotno predstavitev konstantna. Tudi ozadje naj bo enako skozi celo predstavitev. Izogibaj se stavkom, zapisanim z velikimi črkami, razen če gre za naslov, za poudarek vsebine pa uporabi različne stile kot sta krepko in poševno.

Fotografije in efekti

Fotografije vstavi v predstavitev premišljeno in s količino le-teh ne pretiravaj. Poravnaj jih vertikalno ali horizontalno. Vstavljene fotografije naj bodo enake velikosti. Grafike uporabi v primerni resoluciji in se izogibaj uporabi fotografij, ki bi na predstavitvi zaradi neustrezne resolucije izgledale nekvalitetno.

Efekte, kot so različni prehodi med diapozitivi in animacije pojavitve besedila, uporabi primerno. Teh funkcij se posluži, če želiš z efektom poudariti kakšno točko, sicer pa je pretirana uporaba lahko moteča za poslušalce.

Uporabi PowerPointove predloge tem in jih prilagodi svoji predstavitvi

Za svojo PowerPoint predstavitev lahko uporabiš tudi predloge tem, ki jih ponuja aplikacija. Spreminjaš lahko barve ozadja, razporeditev besedila, pisave in temo prilagodiš svoji predstavitvi. Vsaka tema ponuja več različic v istem slogu, zato se lahko odločimo, da za različne poudarke uporabimo drugo razporeditev v istem slogu in tako oblikujemo celostno predstavitev v isti temi.

Kje lahko oblikuješ svojo predstavitev?

Predstavitev lahko oblikuješ v Microsoftovem programu PowerPoint na osebnem računalniku, lahko pa se registriraš na spletni strani office.com, na kateri lahko tudi na spletu uporabljaš Officeove storitve – od Worda, Excella do PowerPointa in drugih. Za študente je uporaba brezplačna, omogoča pa podobno uporabo kot namizna aplikacija. Dokumenti so tako za oblikovanje in uporabo dostopni kjerkoli, tudi če pri sebi nimaš svojega računalnika, v aplikaciji ustvarjene datoteke pa lahko kadarkoli odpreš in shraniš na svoj računalnik.

Na spletu so dostopne tudi aplikacije Canva, Prezi ter Google Slides, v katerih lahko prav tako kreativno in izvirno oblikuješ svojo predstavitev.

Če želiš s svojo predstavitvijo zares zablesteti, poleg prebranih nasvetov za PowerPoint predstavitev preberi še članek o tem, kako samozavestno stopiti pred poslušalce in jim podati znanje. Uspeh je zagotovljen.

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS

admin

admin

Top