Osmomarčevska retrospektiva: Koncert Dekliškega pevskega zbora Glasbene šole Koper

Dragi vsi!✨

Letos smo v sodelovanju z Dekliškim pevskim zborom Glasbene šole Koper poskrbeli za prav posebno osmomarčevsko presenečenje. V znamenju mednarodnega praznika vseh žensk bomo v ponedeljek, 8. marca 2021 ob 20h, na naši Facebook strani in Youtube kanalu predvajali koncert Dekliškega pevskega zbora Glasbene šole Koper, ki se je odvil 3. decembra 2018 v sklopu 6. mednarodnega bienala sodobne glasbe v Pokrajinskem muzeju v Kopru.

Pod taktirko Maje Cilenšek se bodo med seboj prepletali različni odtenki narave, ki bodo povezovali nežne, a odločne glasove in instrumentalne točke deklet. Svež vetrič bo zavel skozi krstno izvedbo skladbe Il Richiamo mlade skladateljice Federice Lo Pinto, poleg glasbe pa bomo lahko prisluhnili tudi kratkim haikujem, spesnjenim prav za to priložnost.

Program koncerta je sledeč:
? Pavle Merku (1927–2014): Koprive (Marko Kravos)
? Pavle Merku (1927–2014): Jabolko (Tone Kuntner)
? Bojan Glavina (1961): Čuj pesem deževja (Maksa Samsa)
Ireneja Nejka Čuk, sopran
Sindija Šiško, klavir
? Bojan Glavina (1961): Voda
Maja Filipič, Eva Veršič, klavir
? Lojze Lebič (1934): Od blizu in daleč: I. Ptička svarilka / III. Jemlji, jemlji zdaj slovo
Ana Birsa, sopranska in tenorska klj. flavta
? Lojze Lebič (1934): Aprilske vinjete: I. Energico con moto / II. Molto quieto
Ana Dadič, flavta
? Lojze Lebič (1934): Zima (Hasin, Kobajaši Isa, Masaoka Šiki)
? Tadeja Vulc (1978): O Sapientia
? Tadeja Vulc (1978): Občutja I
Veronika Črešnik, harmonika
? Federica Lo Pinto (1997): Il Richiamo (prva izvedba)

Zborovodkinja: Maja Cilenšek
Poezija: Gaia Sluga
Elektronika: Andrija Šulić

Mentorji: Denys Masliuk, prof., Mateja Bajt, mag. art., prof. Borut Zagoranski, prof. Uroš Rojko

Prav lepo vabljeni na ogled koncerta z domačega kavča, do takrat pa en lep glasbeni pozdrav! ✨?

KIŠD & DPZ Glasbene šole Koper


DEKLIŠKI PEVSKI ZBOR GLASBENE ŠOLE KOPER je posebna skupina deklet, ki so skupaj že dolgo. Prepevati so začele že v otroškem oziroma mladinskem zboru, najstarejše pod vodstvom Maje Cilenšek poustvarjajo že več kot 15 let. Vse so obiskovale koprsko oz. izolsko glasbeno šolo. Nekatere so glasbeno šolanje nadaljevale na Umetniški gimnaziji v Kopru in kasneje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, druge se po zaključeni nižji glasbeni šoli z glasbo ukvarjajo samo ljubiteljsko. Med njimi so odlične instrumentalistke, zato koncerte večkrat popestrijo z instrumentalnimi inserti. Rade združijo ustvarjalne moči in skupaj oblikujejo nove umetniške svetove.
Zbor je bil že večkrat gost zborovskih festivalov v Italiji, Avstriji in Sloveniji. Na mednarodnem tekmovanju se je prvič pomeril leta 2012 in se v italijanskem Riminiju uvrstil na 2. mesto. Istega leta se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Varsovia Cantat« v Varšavi in prejel 1. nagrado v kategoriji dekliških zborov. Julija 2015 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Incanto Mediterraneo« v Milazzu. V kategoriji odraslih zborov si je prislužil zlato priznanje in 2. mesto ter posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Septembra 2017 je na zborovskem tekmovanju »International Baltic Sea Choir Competition« v Latviji osvojil 95 točk in 2. mesto ter prejel nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe Lux Aeterna Erika Ešenvaldsa. Isto leto je bil absolutni zmagovalec primorskega regijskega tekmovanja v Postojni. Oktobra 2019 se je udeležil mednarodnega tekmovanja »Flanders« v Belgiji, osvojil 1. mesto v kategoriji ženskih zborov ter posebno priznanje za najboljše ocenjeni zbor celotnega tekmovanja. Zbor se ponaša s krstnimi izvedbami skladb priznanih slovenskih skladateljev, kot so Uroš Rojko, Ambrož Čopi, Bojan Glavina, Tadeja Vulc, Matej Bonin in Andrej Makor.

admin

admin

Top