ŠTUDIJSKE POČITNICE – IDEJE ZA PROSTI ČAS

Se sprašuješ kako najbolj izkoristiti proste dneve do konca študijskih počitnic? Če se ne boš namakal v morju ali odkrival novih dežel, smo zate pripravili nekaj nasvetov.

Bodi turist v kraju, v katerem študiraš

Med študijem nam velikokrat zmanjka časa, da raziščemo skrite kotičke kot tudi bolj turistične dele mesta, v katerem študiramo. Vzemi si dan ali dva in se podaj na vse znamenite točke mesta, posnemi kakšno fotografijo, za kosilo se ustavi v restavraciji, mimo katere si vedno le hitel po obveznostih, za sladico pa si privošči najboljši sladoled v mestu. Pred vročino pobegni v muzeje, galerije in si oglej razstave.

Napiši pismo ali pošlji razglednico

Se še spomniš časov, ko smo si iz morja in potovanj pošiljali razglednice, s prijatelji iz tujine pa si dopisovali preko pisem? Napiši prijatelju, prijateljici, fantu, punci razglednico iz potepa po slovenskih ali tujih mestih ali pa kaj lepega napiši v pismo. Ni lepšega, kot med kupom položnic in reklam v nabiralniku najti pisemsko ovojnico, na kateri je ročno napisan tvoj naslov.

Nauči se kuhati

Bi rad naslednje leto cimre in kolege presenetil z dobrimi, doma pripravljenimi kosili? V roke vzemi kuharice ali pa prosi mamo, babico, teto, da te nauči pripraviti kakšno jed in ti zaupa svoje skrivnosti. Bodi drzen in poskusi pripraviti nekaj, kar bi sicer naročil le v restavracijah. Novo osvojeno znanje in triki ti bodo prišli prav v naslednjem študijskem letu, ko boš lahko z okusno doma pripravljeno hrano presenetil prijatelje.

Maraton filmov in serij

Tudi ti med študijskimi obveznosti pišeš sezname filmov in serij, ki jih želiš pogledati, a ne najdeš časa za njih? Privošči si filmski maraton ali pa maraton serij s prijatelji. Osvežilna pijača, gin-tonik, pivo ali limonada, skleda kokic ali sezonskega svežega sadja in dober film je popolna kombinacija za vroče poletne večere. Če želiš pripraviti posebno doživetje, na vrtu napni rjuho, sposodi si projektor in pripravi kino na prostem.

Nauči se tuj jezik

Obišči poletne tečaje, odpotuj na tečaje v tuje dežele ali pa enostavno prenesi aplikacijo (Duolingo, Babble) in se nauči novega jezika. Pobrskaj tudi med spletnimi stranmi, poišči spletni video tutorial in osvoji osnove novega jezika. Kitajščina, japonščina, ruščina, švedščina, turščina … zakaj pa ne?

Začni nov hobi

Si se vedno želel naučiti igrati kitaro, ukulele? V omari že nekaj let leži fotoaparat, ti pa iščeš primerno priložnost, da ga vzameš v roke in posnameš nekaj norih fotografij? Si želiš kuhati z dobrotami iz domačega vrta? Počitnice so idealen čas, da hobi, ki ga že toliko časa želiš uresničiti, postane realnost. Na Youtubu poišči tutoriale za igranje inštrumentov, v roke vzemi fotoaparat, pojdi na sprehod po mestu in ujemi nepozabne trenutke, doma pa si naredi manjšo gredico ali pa posadi v korito peteršilj, baziliko, rože … in imej svoj vrt kar v stanovanju. Možnosti je nešteto, le začeti moraš.

Pospravi omare in se znebi navlake

Pospravi stare zapiske, ki jih ne potrebuješ več, pomeri stara oblačila in dodatke ter se znebi tistih, ki jih nisi oblekel že več kot dve leti. Stare zapiske pripravi, da jih podariš novim generacijam študentov, ki jih bodo nadvse veseli, oblačila, ki tebe več ne razveseljujejo, pa podari organizacijam, ki jih bodo podarile ljudem, katerim bodo prinesla veliko veselja. Tako boš naredil nekaj dobrega zase in za druge.

Odbor za izobraževanje Zveze ŠKIS

admin

admin

Top