1. december – Dan boja proti AIDS-u

1. december je dan, ko lahko z nošenjem rdeče pentlje izrazimo svoje zavedanje o prisotnosti AIDS-a in solidarnost ter podporo okuženim. Ob svetovnem dnevu boja proti AIDS-u bodo študentski klubi po vsej Sloveniji svojo podporo obolelim izkazali z opozarjanjem in ozaveščanjem o problematiki spolnih bolezni. Študentje so z deljenjem rdečih pentljic v znak solidarnosti, kondomov za preventivo in brošur s pomembnimi informacijami o virusu HIV in AIDS-u ter lokacijah testiranja po Sloveniji začeli že v preteklem tednu, svoje delo pa bodo nadaljevali tudi v prihodnjem tednu.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je za leto 2019, ko se mednarodni dan boja proti AIDS-u praznuje že 31. leto zapored, določila slogan ˝Skupnosti naredijo razliko˝. S tem želi opomniti na pomembno vlogo organizacij, ki javnost ozaveščajo o HIV-u in AIDS-u ter opozarjajo na potrebo po širšem sodelovanju pri krepitvi primarne zdravstvene oskrbe za uspešnost boja.

Od 37,9 milijona ljudi, kolikor jih je z virusom HIV živelo konec leta 2018, se jih je 79% testiralo, 62% jih je prejelo zdravljenje, 53% pa je doseglo zatiranje virusa HIV z zmanjšanim tveganjem okužbe drugih.

Številke v Sloveniji so veliko bolj spodbudne, saj spadamo celo med države z najvišjo uspešnostjo zajezitve HIV-a. V letu 2019 je do sedaj na novo okuženih z virusom HIV samo 25 oseb, vendar je zaradi pozne diagnoze kar 5 od teh že okuženih z AIDS-om. Zdravljenje virusa HIV je zelo uspešno, saj je kar 95% zdravljenj uspešnih do te mere, da virus ni več prenosljiv. Poleg poznega odkrivanja virusa pa je v Sloveniji še vedno pereč problem stigma, ki odvrne posameznike od testiranja, zaradi česar je predvideno, da se kar ena petina obolelih ne zaveda, da ima ta virus.

Za več informacij pa lahko preberete tudi brošuro Varno s ŠKISom, ki je na voljo spodaj.

Brosura_Varno_s_SKISom_2019-min.

Odbor za socialo in zdravstvo Zveze ŠKIS

admin

admin

Top